{{Message}}

Urinlekkasje hos menn

Én av fire menn over 40 år opplever urinlekkasjer, mens dette sjelden oppleves blant yngre menn. Typen inkontinens kommer an på årsak:

• Stressinkontinens – små mengder urin lekker ved latter, hosting, nysing eller plutselige bevegelser
• Urgeinkontinens – Behov for å urinere oppstår brått
• Overflowinkontinens – Blæren er overfylt fordi den ikke tømmes ordentlig, som fører til hyppig vannlating og lekkasjer.
• Refleksinkontinens – Urin lekker automatisk når blæren blir full.

Inkontinens hos menn kan skyldes en forstørret prostata, som kan forårsake smerte og vanskeligheter med å holde på urin eller med å urinere. En forstørret prostata behøver ikke å bety at man har kreft, for prostataen slutter aldri å vokse. Dersom du er bekymret for at du kan ha prostatakreft kan du få tatt en blodprøve kalt PSA-test.

Urinlekkasje kan også oppstå etter en prostataoperasjon dersom det har oppstått skade på lukkemuskelen i den nedre urinveien. Antallet tilfeller av prostatakreft og operasjoner som utføres stiger, og derfor stiger også antallet tilfellet av urinlekkasjer etter slike operasjoner. Det er derimot uvanlig å få betydelige urinlekkasjer.

Umiddelbart etter en operasjon for prostatakreft kan bekkenbunnstrening og biofeedback ha en viss effekt på urinlekkasje. Ingen studier viser derimot om slike behandlinger eller øvelser har effekt på lengre sikt.


Bevar kontrollen og livskvaliteten

Mange som opplever urinlekkasjer har bekymringer knyttet til fritidsaktiviteter, sosiale sammenhenger eller lange møter på jobb. Men urinlekkasjer behøver ikke å være et hinder hvis du er forberedt. Her er noen tips til hvordan du bevarer kontrollen:

• Gå på toalettet før du går ut – det kan hjelpe deg med å slappe av
• Lokaliser toaletter på forhånd, så har du overblikk når du trenger det. Skal du på en kamp, forestilling eller lignende, kan du plassere deg nærmest mulig toalettene.
• Unngå drikker som får kroppen til å produsere mer urin, som te, kaffe og alkohol. Sørg allikevel for å drikke nok, ellers kan du risikere å bli dehydrert
• Oppretthold knipeøvelser for bekkenbunnsmuskulaturen.
• Bruk produkter som beskytter som urinlekkasje dersom du er redd for å få flekker på klærne.

Produkter


Kilder

NHI.no, Tena.no

RELATERTE ARTIKLER

Ernæring og helse

Det kan være ulike årsaker til at man ikke klarer å få i seg nok mat i løpet av dagen. For noen kan sykdom og skade være direkte årsak til...

Les Mer

Uridomer - råd og veiledning

Forberedelser Finn riktig størrelse og lengde. Bruk måleskive Vask med vann og mild såpe en gang i døgnet eller ved behov. Sørg for...

Les mer

Sår hud - urin og avføring

Inkontinens rammer både kvinner og menn, og én av tre kvinner opplever inkontinens i løpet av livet. Urin og avføring kan lett irritere huden...

Les mer