{{Message}}

Inkontinens

Inkontinens kjennetegnes ved en sterk trang til å urinere, med eller uten urinlekkasje. Vanligvis innebærer det hyppig vannlating med små volum og trang til å tisse om natten.

Mer enn 500 000 mennesker i Norge opplever urinlekkasje, og 30 prosent av alle norske kvinner opplever dette i løpet av livet. Antallet kvinner som opplever inkontinens er høyere enn antallet menn, men også mange menn sliter. 1 av 8 menn vil oppleve urinlekkasje i løpet av livet, særlig etter hvert som man blir eldre.

Hvorfor opplever mange inkontinens?

Når urinblæra er halvfull, forteller nerver hjernen at den må tømmes. Da sendes urin ut i uretra, som holdes lukket av to lukkemuskler. Den indre lukkemuskelen vil åpne seg når blæren er full, og den ytre frivillig holdes stengt for å kontrollere vannlatingen. Det er bekkenbensmuskulaturen som sørger for at lukkemusklene virker på riktig måte. Svak bekkenbensmuskulatur eller forstyrrelser i hvordan hjernen og blæra kommuniserer kan gjøre det vanskelig å kontrollere vannlatingen.

Hvor ofte er det normalt å gå på toalettet?

Hvor ofte man tisser avhenger av hvor mye man har drukket, men 4-6 ganger i døgnet er vanlig. Urinblæren inneholder normalt mellom 3 og 5 dl urin før behovet for vannlating melder seg. Det er normalt å måtte på do på natta hvis du har drukket mye på kvelden eller har ligget våken en stund.

Hvis du våkner flere ganger i løpet av natta og må late vannet ofte uten at du har drukket spesielt mye, kan det hende at urinblæra er overaktiv og at den trenger litt trening.

Hva er de vanligste årsakene til urinlekkasje?

I de fleste tilfeller er urinlekkasje følge av svak bekkenbunnsmuskulatur, som holder uretra lukket. Når de blir mindre elastiske kan daglige aktiviteter som latter, hosting, løft og løp være årsaken til lekkasje. Men med bekkenbunnstrening trenes muskulaturen opp. For kvinner (lenke til artikkel) er det særlig endringer som skjer under graviditet, fødsel og overgangsalder som er årsaken til urinlekkasje.

Disse faktorene kan være årsak til inkontinens hos alle mennesker:

Overvekt

Overvekt legger ekstra press på mage- og bekkenbunnsmusklene, og kan føre til urinlekkasje.

Sykdom

Andre årsaker til urinlekkasje omfatter medisinske tilstander som slag, demens eller diabetes. Det dreier seg ofte om skade eller forstyrrelser i nervesystemet som hindrer signalene fra hjernen til blæren. Ved demens registreres ikke signalene. Det kan føre til enten en overaktiv blære (hyppig vannlating) eller en underaktiv blære. Det kan gjøre det vanskelig å tømme blæra helt, og dermed skapes lekkasje.

Nevrologiske skader

Parkinsons, Alzheimer, ryggmargsbrokk, multippel sklerose eller hjerneskade kan også påvirke hvordan hjernen og blæren kommuniserer. Det kan resultere i vanskeligheter med å kontrollere blæra.

Urinveisinfeksjoner

Urinveisinfeksjoner kan føre til overaktiv blære. Da sender blæren feilaktige signaler om at den må tømmes raskt, uten at den er full.

Bør jeg gå til legen?

Ja – selv om mange synes det er flaut å oppleve urinlekkasjer og vegrer seg for å gå til legen, er det god hjelp å få. Hvis man oppsøker lege for å kartlegge symptomer, kan man finne årsaken til vannlatingen og få riktig behandling.

Mediq har også et sterkt faglig sykepleierteam, produktspesialister og dyktige produktveiledere som kan hjelpe til med å finne den beste løsningen for deg. Kontakt oss gjerne for veiledning.

Hva kan jeg gjøre selv?

Den enkleste løsningen, og ofte den eneste behandlingen som trengs, er blæretrening. Da øver du opp blæren til å holde på urinen lenger før du går på toalettet. Ved hjelp av et treningsprogram der du forlenger tiden til neste toalettbesøk litt av gangen, venner urinblæren seg til å holde på et større volum før den tømmes.

Kilder

nhi.no, rb.no, wellspect.no

Inkontinens blant kvinner

Inkontinens er svært utbredt blant kvinner, og hele 30 prosent av alle kvinner opplever urinlekkasje i løpet av livet. Flere kvinner enn...

Les mer

Urinlekkasje hos menn

Én av fire menn over 40 år opplever urinlekkasjer, mens dette sjelden oppleves blant yngre menn. Typen inkontinens kommer an på...

Les mer

Sår hud som følge av urin og avføring

Inkontinens rammer både kvinner og menn, og én av tre kvinner opplever inkontinens i løpet av livet. Urin og avføring kan lett irritere huden...

Les mer