{{Message}}

Stomi

Stomi er en kunstig åpning der avføring eller urin er ledet ut av kroppen. Hensikten med en stomi er å erstatte eller avlaste et sykt organ, hovedsakelig tarmer. På stomien festes det en pose som tømmes ved behov.

Hva er stomi?

En stomi er en utlagt tarm som plasseres på magen, og avlaster et organ som ikke fungerer som det skal.

Stomiene har fått navn etter organet som er ført ut gjennom huden. Colostomi betyr at tykktarmen (colon) er ført ut, mens ileostomi betegner at det gjelder tynntarm (ileum). Urostomi er en betegnelse på at urinveiene er lagt ut.

Plasseringen av stomien på pasientens mage avhenger av type stomi og den operertes kroppsbygning og aktivitetsnivå.

En stomi mangler viljestyrt lukkemuskel som gjør det mulig å velge når du går på toalettet. Urin fra en urostomi og avføring fra en ileostomi renner mer eller mindre kontinuerlig, mens avføring fra en colostomi har en fastere konsistens, og tarmen tømmer seg spontant opptil flere ganger hver dag. De fleste stomiopererte må derfor ha en pose på magen der urin eller avføring samles opp.

Hvorfor trenger noen stomi?

Sykdom som kreft i endetarm eller urinblære er den vanligste årsaken til at operasjon blir nødvendig. Kroniske tarmbetennelser som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt kan også være årsak til operasjon. Andre grunner kan være medfødte misdannelser som hindrer at urinblære eller tarmer fungerer slik de skal, eller skader etter kirurgiske inngrep og strålebehandling mot kreft.

Utstyr til stomi

Etter en stomioperasjon får du veiledning om stell og utstyr. Det vanligste er å bruke en stomipose som limes fast på huden med en klebende hudplate. Det finnes ulike løsninger – enten en plate som først festes på huden rundt stomien og pose som festes på plate, eller kombinert system med plate og pose i ett. Det skilles også mellom tømbare og lukkede stomiposer.

Det er viktig at huden rundt stomien holdes ren, tørr og beskyttet mot avføring. Den klebende delen av posen/platen er laget for å opprettholde hudens naturlige egenskaper, og huden rundt stomiåpningen skal ikke være rød og irritert.

Det finnes god hjelp å få hvis du lurer på hvilke produkter som passer til din kroppstype, hvordan du bruker dem eller andre problemstillinger knyttet til utstyr og livsstil. Mediq har stomisykepleiere som gjerne veileder deg hvis du har spørsmål knyttet til stomi.

Å leve med stomi

Stomiutstyret blir stadig forbedret for å gjøre livet lettest mulig for den opererte, som vanligvis etter kort tid venner seg til å stelle stomien selv. De aller fleste kan gå tilbake til sitt vanlige arbeid etter operasjonen, og lever ellers omtrent slik de gjorde før.

Det dukker allikevel opp mange spørsmål når man skal vende tilbake til hverdagen – både praktiske og følesesmessige. En stomioperasjon er et alvorlig inngrep, og påvirker både livssituasjonen, selvbildet og forholdet til egen kropp. Det finnes imidlertid solid erfaring for at de fleste opererte kan leve som før, på de aller fleste måter. Det viktigste er å møte potensielle problemer med kunnskap og åpenhet.

Reise med stomi

Du kan fint reise med stomi, men det kan være lurt å bytte pose før avreisedagen, slik at du vet at posen sitter som den skal. Sørg for å ta med deg litt flere poser og annet utstyr enn du bruker til daglig når du reiser. Det er ikke alltid like enkelt å vite hvor du får tak i dette i utlandet, eller å forklare på et fremmed språk hva du trenger. Det tryggeste er å ha et godt utvalg av det du trenger med i håndbagasjen – det hender jo at kofferter forsvinner eller blir forsinket.

Reservoaropererte bør ta med seg inkontinensutstyr og Imodium (ved diaré). Stomiopererte må være forberedt på at det er lett å pådra seg diaré i utlandet. Ta gjerne med tømbare poser, klippbare plater og Imodium i tilfelle du får problemer.

Det finnes foreninger for stomiopererte i de aller fleste land, og hvis du skulle få problemer kan det være praktisk å ha med adressen. Annen nyttig informasjon kan du få ved å henvende deg til NORILCO. Medlemmer av NORILCO får dessuten et identitetskort med engelsk tekst som forklarer stomitype og utstyr.

Bading

Som stomioperert kan du dusje, ta karbad eller gå i badstu med eller uten pose uten at stomien tar skade. Hudbeskyttelsesplaten og plasteret tåler å bli vått, men hvis det er filter på posen bør dette plastres over. I svømmehaller må du bruke pose eller stomihette. En vanlig badedrakt eller shorts skjuler posen godt nok for de fleste.

Klær

Du kan gå kledd i stort sett det samme som før operasjonen, men bør unngå linninger og stramt tøy som kan klemme posen sammen slik at den ikke fylles. Det øker faren for lekkasje, og kan være skadelig for nyrene hvis du har urostomi. Hvis du vil ha klær tilpasset stomister, har Norilco laget en oversikt.

Kosthold

De fleste kan spise det samme som før operasjonen, men hva man tåler er individuelt. Mange tåler all mat, mens noen kan oppleve utfordringer med tarmgass, forstoppelse eller løs avføring av enkelte matvarer. Kosthold påvirker ulike deler i tarmen, og det er lurt å prøve seg frem slik at du vet hva du tåler og om det er noen typer mat du reagerer på. Det er viktig å drikke rikelig, og det er anbefalt å følge eventuelle råd du har fått på sykehuset. Norilco har også mange gode råd om kosthold for stomiopererte.

Vil du lese om andres erfaringer med stomi?

Det er mange som lever fint med stomi, og det er flere som blogger om hvordan det er å leve med en pose på magen. «Chronprinsessen» Ingrid Anette Hoff Melkersen skriver for eksempel om livet som modell med utlagt tarm, og Camilla Tjessem skriver om tilværelsen med to poser på magen. Her finner du en oversikt over blogger skrevet av personer med stomi.

Trene med stomi

Fysisk aktivitet er viktig for restitusjon, og mange stomiopererte har spørsmål knyttet til trening med pose på magen. Du er ekspert på din...

Les mer

Reise med stomi

Det kan være mange bekymringer knyttet til flyreiser for personer med stomi. Hva trenger jeg å ha med, og kan jeg få med dette gjennom...

Les mer